Černý čaj má vysoký obsah flavonoidů – sloučenin, které oddalují proces stárnutí. Budou zachycovat volné kyslíkové radikály a neutralizovat jejich účinky. Jak je nám známo, volné radikály přispívají k mnoha nemocem, poškozují buňky a urychlují proces stárnutí. Pokud tedy chcete pečovat o své zdraví a pohodu, měli byste každý den vypít alespoň jeden šálek černého čaje. Sloučeniny obsažené v černém čaji také zlepšují stav pokožky a zpomalují proces stárnutí, to vše rovněž potvrzují profesionálové z kosmetického průmyslu. Čaj navíc pomůže i při otravě, a to díky taninu, látce vázající toxiny, díky níž je nálev z černého čaje účinným lékem na otravu. Nálev navíc usnadňuje trávení. Čaj, jak jsme již zmínili, dodává energii, posiluje sklovinu našich zubů a snižuje počet bakterií v dutině ústní.
Jak je nám známo, pokud je správně proveden, proces fermentace, který dává čaji aroma, chuť a intenzivní barvu, nalezneme skvělého pomocníka k upevnění zdraví a dobré nálady.
Příprava černého čaje a jeho vlastnosti
Správné louhování má pro vlastnosti čaje velký význam. Pokud chcete pít čaj, který vás povzbudí a nakopne , louhujte čaj dvě minuty. Během této doby čaj uvolní do vody největší dávku kofeinu. Pokud však chcete pít nálev, který vás uklidní a uvolní, měli byste čaj louhovat tři až pět minut. Doba vaření závisí i na dalších faktorech. Jednou z nich je listová frakce, tedy čím jemnější, tím kratší je doba louhování. Kromě toho záleží také na tvrdosti vody – čím tvrdší voda, tím delší doba vaření.